Kontakt Lens Nedir?

kontakt lensGünümüzde kontakt lensler biyopolimer olarak bilinen özel maddeden yapılan ve gözdeki hemen hemen her türlü optik bozuklukları düzeltebilen tıbbi malzemedir.

Kontakt lensler genel olarak iki kategoriye ayrılır:

*Yumuşak (hidrojel) ve sert (Gaz geçirgen)lensler: Yeni geliştirilen yumuşak kontakt lensler hipermetrop, miyop, astigmat, presbiyop (yakın okuma zorluğu) gibi her türlü görme bozukluğunu düzeltebilmektedir. Ayrıca göz rengini değiştirmek isteyenler için kozmetik amaçlı (görme bozukluğu olmayanlar için) veya görme bozukluğunu da düzelten renkli kontakt lenslerde mevcuttur.


*Sert kontakt lensler: Yumuşak lensin kullanıldığı her türlü göz bozukluğunda kullanılır. Özellikle yüksek ve düzensiz astigmatı olan kişilerde keratokonus adı verilen düzensiz kornea yapısı nedeni ile görüşü gözlükle iyi olmayan kişilerde kullanılır.

Sert kontakt lense alışmak daha zordur fakat enfeksiyon olasılığı daha azdır!

DOĞRU BİR KONTAKT LENS KULLANIMI İÇİN UYULMASI GEREKEN KURALLAR:

Göz doktoru muayenesi sonucu gözün kontakt lens kullanmaya uygun olup olmadığı hangi özelliklere sahip lensin uygun olduğunun tespiti (lens çapı, gücü, kullanım süresi vb) yapılmalıdır. Kontakt lenslerinizi mutlaka doktor kontrolünden sonra alınız.

TAKMA: Yumuşak lenslerinizi işaret parmağınızın ucuna aldıktan sonra, diğer elinizin işaret parmağını ve baş parmağını kullanarak göz kapaklarınızı iyice açınız. İşaret parmağınızın üzerindeki lensinizi gözünüze yerleştiriniz.

ÇIKARTMA: Göz kapaklarınızı yumuşak lensi takarken yaptığınız gibi açınız. Sonra lensi işaret ve baş parmağınızın arasında tutunuz ve hafifçe bükerek gözünüzden çıkartınız. Kontakt lens kullanan kişilerin düzenli olarak göz doktoru kontrolünde olmaları gerekir. (6 ay aralıklarla doktorunuzu ziyaret ediniz) Göz doktorunun size önerdiği lensin gözde kalma süresini aşmayınız.

  • Lensleriniz gözünüzde iken doktorun önerisi dışında göz damlası kullanmayınız.
  • Kontakt lens bakımı düzenli olarak yapılmalı, lensler gözden çıkarıldıktan sonra özel kaplar içinde temizleme solüsyonları ile dezenfekte edilmelidir. Göz sağlığınız için lenslerinize gereken özeni gösteriniz.
  • Gözlerde kızarıklık, batma, sulanma gibi şikayetler olurşursa kontakt lenslerinizi çıkarmalı, şikayetler devam ederse göz doktorunuza başvurmalısınız.

Şikayetlerinizi ertelemeden doktorunuza bildiriniz!

KONTAKT LENS KULLANMANIN AVANTAJLARI

  • Kontakt lens ile elde edilen görme kalitesi bir çok yönden gözlükten daha iyidir.
  • İleri derece miyop olan hastalar gözlüğe kıyasla kontakt lens ile daha gerçek boyutta görüntü elde ederler ve böylece daha rahat bir görüş sağlarlar.
  • Gözlük çerçevesi ile sınırlı olmayan doğal ve geniş bir görüş alanı sağlar.
  • Sportif faaliyetlerin daha rahat yapılabilmesine olanak tanır.
  • Gözlük camları ile oluşan buğulanma, yağmurda ve karda gözlük kullanma zorluklarından kurtulmuş olurlar.

YENİ GELİŞMELER:
Renk görme bozukluğunu düzelten özel yumuşak kontakt lens de kullanılmaktadır. Bu sayede renk tonlarının ayırt edilmesini gerektiren mesleklerde hastaların sorunları çözümlenebilmektedir.Hastanemizin kontakt lens merkezinde uygulama yapılmaktadır.